Vraag & Antwoord

Veelgestelde vragen

Hoe werkt een warmtepomp

Eigenlijk is het heel simpel: een warmtepomp pompt warmte. Vergelijk het met de werking van een koelkast: de pomp haalt warme lucht uit de binnenkant van de koelkast en deze onttrokken warmte wordt aan de buitenkant weer afgegeven. Een Butler warmtepomp verzamelt warmte uit buitenlucht en geeft deze lucht op een bruikbare temperatuur af aan uw verwarmingssysteem binnenshuis. De buitenlucht hoeft hiervoor niet warmer te zijn dan de huistemperatuur: een Butler warmtepomp kan ook warmte uit koude lucht halen.

Hoe energie-efficiënt is een warmtepomp

Een Butler warmtepomp gebruikt warmte uit buitenlucht. Het kost stroom om deze warmte bruikbaar te maken, maar daar staat tegenover dat u minder gas verbruikt. Het stroomverbruik van de Butler warmtepomp is bovendien heel efficiënt: 1 kWh stroom wordt omgezet in 2 tot 5 kWh warmte. De CO2-uitstoot van uw verwarming en warmwaterverbruik gaat daardoor omlaag. In vergelijking met een HR-ketel daalt die uitstoot met maar liefst 30 tot 55%! En als in de toekomst alle stroom ook nog eens duurzaam wordt opgewekt, daalt de totale CO2-uitstoot door het gebruik van elektrische warmtepompen nog verder.

Wat betekend (S)COP

COP is een afkorting die wordt gebruikt om de efficiëntie van een warmtepomp aan te geven: Coëfficiënt Of Performance (prestatie-coëfficiënt). Omdat het rendement van warmtepompen wordt beïnvloed door schommelende buitentemperaturen, wisselend gebruik en de verschillende soorten woningen waarin ze staan, wordt het jaargemiddelde aangegeven met SCOP. Hierbij staat de S voor Seasonal. Een SCOP van 4.0 betekent dat de pomp 4x meer warmte levert dan hij aan stroom verbruikt: 1 kWh elektriciteit levert dan 4 kWh warmte op, dus het rendement is 400%! Ter vergelijking: een gemiddelde HR-ketel voor verwarming heeft vaak een rendement van circa 93%.

Hoe goed moet mijn huis geïsoleerd zijn?

De vraag die ons het meest gesteld wordt: “Moet mijn huis volledig geïsoleerd zijn om een warmtepomp te kunnen gebruiken?” Het antwoord daarop is: “Niet met een Butler warmtepomp.” Dat zit zo: hoewel isoleren altijd zinvol is, ook in een gasgestookte situatie, kan een Butler warmtepomp een matig geïsoleerd huis toch warm krijgen. De warmteafgifte van een Butler is namelijk 60ºC. Hiermee kan ook worden voorzien in de hoge warmtebehoefte van een minder geïsoleerde woning. Inmiddels hebben we daarom al meerdere woningen uit de jaren 60, die slecht geïsoleerd zijn en gebruik maken van oude radiatoren, van een warmtepomp voorzien. Deze situatie vraagt weliswaar om een wat zwaardere uitvoering, maar door de betaalbaarheid van al onze producten was dit geen enkel probleem.

Moduleren, wat is dat?

Het zijn van die termen je vaak voorbij hoort komen, maar wat is ‘moduleren’ nou eigenlijk? Onze warmtepompen zijn modulerend, wat betekent dat ze in staat zijn hun vermogen variabel af te geven. Ze gaan als het ware op zoek naar het gewenste vermogen. Dat is handig, want omdat de buitentemperatuur nooit constant is, wisselt ook de warmtebehoefte in huis. Als voorbeeld nemen we onze versie van 12 kilowatt. Deze heeft een variabele afgifte tussen de 5 kW en 12 kW. Hierdoor is het dus helemaal niet erg dat er voor wat een zwaardere warmtepomp is gekozen. Het vermogen past zich namelijk automatisch aan.

Waarom kiezen voor Butler Energy?

Wij zijn een jong en dynamisch bedrijf dat kwaliteit hoog in het vaandel heeft. Al onze modellen hebben het A+++ label, wat een aanzienlijke kostenbesparing oplevert. Bovendien hebben wij door het juiste inkoopbeleid vrijwel altijd genoeg voorraad. Belangrijk, zeker In de huidige markt, want hierdoor hebben we continu de beschikking over voldoende (reserve)onderdelen. Mocht er in een uitzonderlijke situatie een onderdeel nodig zijn, dan staan wij dezelfde dag nog op de stoep. Wij laten u letterlijk en figuurlijk nooit in de kou staan.

Is mijn woning geschikt voor een warmtepomp?

Natuurlijk is elke situatie anders. Daarom komen wij graag vrijblijvend langs om uw situatie op te nemen. We hebben voor iedere situatie een oplossing. Om er helemaal zeker van te zijn dat het bij u thuis altijd behaaglijk blijft, adviseren we om in elk geval het eerste jaar de gasgestookte ketel te laten hangen. Mocht het onverhoopt in een extreme situatie toch niet lukken uw woning voldoende te verwarmen, dan kan als noodoplossing de ketel worden bijgeschakeld.

Welke producten heeft Butler Energy?

Butler Energy beschikt over 4 types monoblock warmtepompen: de 9 kW, de 12 kW, de 15 kW en de 19 kW versie. Het feit dat het monoblocks zijn betekent dat er geen gevaarlijke koudemiddelen kunnen ontsnappen. Het R32 koudemiddel bevindt zich alleen in het buitenste deel, wat het gevaar voor gevaarlijke gassen in huis volledig wegneemt. Ook in ons assortiment: verschillende gecombineerde buffer-/boilervaten. Hierbij bevindt het buffervat zich in dezelfde opstelling, onder de boiler, wat veel inbouwruimte scheelt. We bieden de volgende combinaties: 100 liter buffer + 150 liter boiler, 100 liter buffer + 220 liter boiler en 100 liter buffer met 300 liter boiler.

Sluiten